Zakażenia grypowe w pigułce

Tak często ignorowana grypa może stać się przyczyną wielu komplikacji zdrowotnych. Już pierwsze jej objawy powinny stać się przyczyną wizyty u lekarza, z czego jednak wielu z nas świadomie nie korzysta. Co każda osoba marząca o zdrowym życiu powinna wiedzieć na temat grypy?

Czym jest zakażenie grypowe?
Zakażenie grypowe to nic innego, jak infekcja górnych dróg oddechowych. Za jej rozwój odpowiedzialne są wirusy. To one są sprawcami łagodnego przeziębienia, one mogą też wywołać znacznie groźnieją grypę. Do zakażenia dochodzi zazwyczaj wskutek kontaktu z kichającą lub kaszlącą osobą. To właśnie drogą kropelkową wirusy przenoszą się najszybciej. Mogą one trafić do organizmu wraz z wdychanym powietrzem, zatem w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę zaleca się m. in. unikanie większych skupisk ludzkich.

Jakie są objawy zakażenia grypowego?
Objawy grypy są bardzo charakterystyczne. Katar i kaszel wysuwają się tu na prowadzenie, nie są jednak jedynymi utrudnieniami związanymi z grupą. Równie poważnym zagrożeniem są przecież bóle gardła, mięśni oraz głowy. Wysoka gorączka oraz zapalenie spojówek to kolejne symptomy grypy, których nie można lekceważyć.

Skuteczne leczenie grypy
Odpowiednie leczenie w przypadku grypy odgrywa ważną rolę. To najlepszy sposób, by zminimalizować ryzyko komplikacji oraz złagodzić przebieg choroby. Antybiotyki są podstawą w leczeniu, pomocne mogą się też okazać leki przeciwbólowe oraz inhalacje. W poważniejszych korzysta się również z leków przeciwzapalnych. Bez względu na to, jak silna jest infekcja, ważny jest wypoczynek. Warto zatem pozostać przez kilka dni w domu i „przeleżeć” chorobę. Ci, którzy zlekceważą grypę, mogą liczyć się z takimi komplikacjami, jak zapalenie płuc, oskrzeli oraz dolegliwości związane z sercem.