Trąd: co warto wiedzieć na temat tej choroby?

Wielu z nas uważa, że ta choroba należy już do historii. O trędowatych mówi się coraz mniej, a w Europie przypadki zachorowania na tę chorobę są sporadyczne. Niestety trąd w dalszym ciągu jest poważnym zagrożeniem dla milionów osób na całym świecie, a jego ofiarami bywają przede wszystkim mieszkańcy najbiedniejszych regionów świata.

Trąd na świecie: gdzie pojawia się najczęściej?
Jak wynika z danych Światowej Organizacji Zdrowia z tą chorobą walczy około 6 milionów osób na całym świecie. Najwięcej przypadków pojawia się w Afryce, Ameryce Południowej oraz w południowo-zachodniej części Azji. Sporadycznie, wraz z rosnącą emigracją i modą na egzotyczne podróże, przypadki trądu stwierdza się również w Europie. O trądzie zapominać zatem nie można, a poszerzanie wiedzy na temat tej choroby zakaźnej w dalszym ciągu jest kwestią bardzo ważną. Co zatem warto wiedzieć na jego temat?

Na czym polega na choroba?
Trąd to choroba zakaźna, która atakuje przede wszystkim skórę oraz błony śluzowe. Główną przyczyną problemów jest tu zakażenie bakterią, która bardzo przypomina tę odpowiedzialną za rozwój gruźlicy. Długi okres inkubacji sprawia, że często pierwsze objawy trądu pojawiają się po kilku miesiącach a nawet latach.

Jak objawia się ta choroba? Jak przebiega trąd?
Ta choroba może przybierać dwie formy, które różnią się przebiegiem oraz objawami. Najczęściej spotykaną formą trądu jest trąd gruźlicopodobny. W jego przypadku charakterystyczne są uszkodzenia skóry oraz paraliż i zniekształcenie kończyn. Dzieje się tak dlatego, że zarazki skupiają się na skórze, a nie mogąc przez nią przeniknąć – prowadzą do jej coraz większego zniszczenia. Drugą odmianą choroby jest trąd lepromatyczny. W przypadku tej odmiany trądu zarazki nie zatrzymują się na skórze, lecz przenikają przez nią do organizmu. Obrzęki na twarzy oraz wypadanie włosów są w tym przypadku najbardziej charakterystycznymi objawami. Zmniejsza się też wydzielanie potu, a chory przestaje odczuwać temperatury. Nasilający się paraliż jest kolejnym problemem i wielkim zagrożeniem dla życia. Niestety ta odmiana trądu atakuje cały organizm i konsekwentnie go wyniszcza.

Współczesna medycyna w walce z trądem
Rozwój medycyny sprawia, że leczenie trądu staje się nie tylko możliwe, ale i coraz bardziej skuteczne. Niestety tam, gdzie trąd występuje najczęściej, prowadzenie skutecznej walki z chorobą utrudnia bieda oraz brak leków. Ci, którzy w czasie misji lekarskich lub egzotycznych podróży mieli kontakt z trędowatymi, dla własnego dobra powinni korzystać z okresowych badań. Przeprowadzone przez specjalistów od chorób tropikalnych badania mogą w porę pomóc w wykryciu trądu i usprawnić jego leczenie. Nowe preparaty oraz operacje plastyczne to narzędzia, z których w walce z trądem najczęściej korzysta współczesna medycyna.

Szpitale i wioski trędowatych powinny należeć już do przeszłości. Niestety, takie widoki nadal są powszechne w najbiedniejszych rejonach świata. Choć medycyna uporała się z tym problemem w Europie i Ameryce Północnej, nadal jest on obecny we współczesnym świecie.