Test na płodność dla mężczyzny

Jeżeli po wielu miesiącach bezskutecznych starań, para nie może się pochwalić upragnioną ciążą, warto poszukać genezy niepłodności zarówno u kobiety jak i mężczyzny. Pierwszym sposobem, jaki panowie mogą wykonać to test nasienia. Z racji, że wizyta w klinice leczenia niepłodności, aby wykonać pełna diagnostykę bywa krępująca, na rynku pojawiła się alternatywa – domowy zestaw do testowania liczby plemników.

Uważa się, że prawidłowa porcja nasienia zawiera aż 20 milionów plemników. Jednak nie ilość, a ich jakość ma wpływ na płodność mężczyzny. Patologiczne zmiany, brak ruchliwości, uszkodzenia czy szybkie obumieranie w kwaśnym środowisku pochwy prowadzi do rozgoryczenia i szukania przyczyny.

Jak się przygotować do testu na płodność?

Niezależnie od tego, którą z możliwości wybierze mężczyzna – domowy test z apteki czy profesjonalną diagnostykę w klinice leczenia niepłodności, musi odpowiednio przygotować swoje ciało. Zaleca się, aby mieć 3-4 dniową przerwę od ostatniego współżycia, w ostatnim czasie nie nadużywać alkoholu, papierosów i innych używek, ponieważ mogą osłabić plemniki, a także unikać gorących kąpieli w wannie i przegrzania jąder. Lekarze uważają, że przebyte infekcje czy choroby w okresie nie dłuższym jak 3 tygodnie również mogą dać fałszywy wynik. Domowy test na płodność, który można kupić w aptece za około 200 złotych, wykonuje się poprzez umieszczenie nasienia w odpowiednim pudełeczku i dodanie roztworu z zestawu. Następnie zakraplaczem umieszcza się próbkę na tester. Im intensywniejszy kolor, jaki się uzyska tym więcej jest plemników w nasieniu.

Profesjonalna diagnostyka

Prawda jest taka, że domowe testy, które kosztują często więcej niż profesjonalna diagnostyka w klinice leczenia niepłodności daje tylko jeden wynik – szacowaną liczbę plemników. Ciężko jest stwierdzić ich ruchliwość czy nawet żywotność, a te czynniki są kluczowe przy zapłodnieniu. Dlatego lepiej sięgnąć po profesjonalną opiekę i udać się do lekarza. Wizyta w takim miejscu może być krępująca, ale dla sprawy trzeba przełamać lęk czy strach. Po oddaniu próbki nasienia, w ciągu tygodnia laboratorium przygotowuje pełną diagnostykę, która w rękach lekarza ginekologa pozwoli na znalezienie lub wykluczenie problemu jakości nasienia.