Salmonelloza: co warto wiedzieć o tej chorobie?

Zagraża nam przez cały rok, jednak lato sprzyja jej wyjątkowo. Wysokie temperatury mają ogromny wpływ na żywność, która w nieodpowiednich warunkach szybciej się psuje. Latem również częściej korzystamy z ulicznych budek i oferowanych w nich przekąsek oraz lodów. W efekcie to w okresie wakacyjnym o salmonellozie mówi się najwięcej. Co każdy z nas powinien wiedzieć na jej temat?

Salmonelloza, czyli…
Czym właściwie jest salmonelloza? To groźna choroba zakaźna, której ofiarą pada zazwyczaj układ pokarmowy. Za rozwój choroby odpowiada salmonella – bakteria, która atakuje jelita i powoduje wiele komplikacji zdrowotnych. Wywołane nią infekcje mogą ograniczać się do układu pokarmowego, często jednak zakażenie przedostaje się do krwiobiegu i atakuje inne narządy. Ze względu na ryzyko wystąpienia tak groźnych powikłań ważna jest nie tylko profilaktyka, ale i szybka reakcja w chwili wystąpienia pierwszych symptomów tej choroby. Na jakie objawy należy zatem zwrócić szczególną uwagę?

Jak objawia się salmonelloza?
Objawy tej choroby są dość charakterystyczne. W wyniku kontaktu ze skażoną żywnością lub wodą pojawiają się wymioty, biegunka, gorączka oraz ogólne osłabienie. Wysoka gorączka i dreszcze mogą z kolei świadczyć o tym, że zakażenie zaatakowało nie tylko układ pokarmowy, ale i inne narządy. W tym przypadku szybka i fachowa pomoc staje się wyjątkowo ważna.

Jak wygląda walka z tą chorobą?
Sama choroba, nawet w najłagodniejszej formie, jest przyczyną przykrych dolegliwości. Komplikacje związane z jej rozwojem i brakiem odpowiedniego leczenia mogą prowadzić do dalszych problemów ze zdrowiem, a w wielu przypadkach stać się nawet przyczyną śmierci. Ze względu na wysokie ryzyko tak groźnych powikłań, odpowiednie i w porę podjęte leczenie jest w przypadku zarażenia salmonellą bardzo ważne. Z jakich możliwości korzysta w walce z tą chorobą współczesna medycyna? W leczeniu podstawową rolę pełnią antybiotyki, ważne są też późniejsze testy na nosicielstwo. Takim badaniom obowiązkowo poddawane są wszystkie te osoby, które ze względu na swą pracę mają kontakt z żywnością.

Jak uniknąć problemów z salmonellą, czyli tak ważna profilaktyka
Unikanie kontaktu z pałeczkami salmonelli to podstawa dla każdego, kto chce cieszyć się zdrowiem i uniknąć poważnych kłopotów. Na jakich zasadach opiera się profilaktyka tej choroby? Najważniejsze jest przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach (szczególnie wtedy, gdy wysokie temperatury sprzyjają szybszemu rozwojowi bakterii) oraz kontrolowanie terminów ich przydatności do spożycia.

Troska o higienę, czyli mycie rąk przed każdym posiłkiem oraz staranne czyszczenie żywności przed podaniem to podstawa. Warto pamiętać, że najbezpieczniejsze są potrawy gotowane lub smażone. Dlaczego? Bo w trakcie obróbki termicznej bakterie salmonelli giną. Ważne jest też staranne czyszczenie wszystkich narzędzi i sprzętów kuchennych, a także desek, sztućców i talerzy. To najlepszy sposób na uchronienie się przed pałeczkami salmonelli, które mogą stać się przyczyną poważnych problemów ze zdrowiem.