Niepłodność – czy dotyka tylko kobiety?

Szacuje się, że nawet 20% par w Polsce dotyka problem niepłodności. Jest to dramat dla osób, które pragną doczekać się potomka, ale też początek długiej walki o zdrowie i spełnienie marzenia o powiększeniu rodziny. Na szczęście lekarze mają coraz to skuteczniejsze metody leczenia niepłodności. O niepłodności mówi się, jeżeli od odstawienia środków antykoncepcyjnych i rozpoczęcia starań mija rok bez upragnionego efektu w postaci ciąży. Wiele osób też myli pojęcie „niepłodności” z „bezpłodnością”, gdzie to drugie jest już diagnozą, która zwykle przekreśla szansę na doczekanie się dziecka. Powstało też błędne przekonanie, że najczęściej „winna” jest kobieta – niepłodność w takim samym stopniu dotyczy i mężczyznę.

Przyczyny niepłodności

Podłoże niepłodności może mieć różnorodny wymiar. Z jednej strony za fiasko mogą odpowiadać hormony oraz problemy z ich regulacją. Ponadto, za najczęstszą przyczynę w przypadku mężczyzny podaje się słabą jakość nasienia – w tym średnią ruchliwość, krótką żywotność plemników. Zaburzenia erekcji, a także stany zapalne również mogą powodować, że starania o dziecko będą bezskuteczne. Kobiecy organizm jest nieco bardziej skomplikowany i za przyczynę niepłodności można podać znacznie więcej przykładów. Do najpopularniejszych należą problemy hormonalne, niedrożne jajowody, endometrioza, PCOS czy cykle bezowulacyjne.

Jest diagnoza, ale co dalej?

Uważa się, że po roku bezowocnych starań należy podejmować działania – udać się na diagnostykę, wykonać odpowiednie badania i porozmawiać z lekarzem o możliwych rozwiązaniach. Współczesna medycyna zakłada coraz to nowocześniejsze metody walki z niepłodnością, aby doszło do zapłodnienia. Zwykle rozpoczyna się od regulowania gospodarki hormonalnej i indukcji owulacji. Gdy takie działania nie przynoszą efektów (lub lekarz odrzuca je przy problemie danej pary), możliwe są także inne rozwiązania. Leczenie operacyjne, inseminacja dopochwowa (stosowana głównie w przypadku słabego nasienia mężczyzny), a także zapłodnienie pozaustrojowe (in vitro). Jednak in vitro jest stosowane po wykorzystaniu wszystkich dostępnych opcji i stanowi „ostatnią” możliwą drogę, jaka pozwoli na zajście w ciążę.