Jak leczyć niepłodność?

Niepłodność dotyka coraz więcej par w Polsce. Mówi się o niej dopiero po roku bezskutecznych starań o dziecko, jednakże lekarze młodym osobom powtarzają, że ten czas może potrwać nieco dłużej, zanim sięgnie się po radykalne metody. Jest ich dosyć dużo, a to jaką drogę dobierze lekarz jest ściśle powiązane z problemem, z którym zmaga się dana para.

Niepłodność w takim samym stopniu dotyka zarówno mężczyzn jak i kobiety. Żadna płeć nie dominuje w tej sferze, dlatego po roku nieskutecznych starań, para powinna się dobrze przebadać. Test na płodność dla mężczyzny, monitoring owulacji, a także pakiet diagnostyczny hormonów to podstawa, aby rozpocząć szukanie przyczyny, a także dobrać odpowiednie metody do leczenia.

Operacyjne zabiegi

Najpopularniejszą i często zalecaną metodą, głównie w przypadku kobiet jest leczenie operacyjne. Jeżeli problemem są policystyczne jajniki, ginekolog często wykonuje laparoskopię, aby usunąć cysty, które mogą hamować wzrost pęcherzyków. Endometrioza również jest leczona na stole operacyjnym. Podobnie niedrożność jajowodów czy wszelkie defekty układu rozrodczego.

Terapia hormonalna

Szacuje się, że to hormony najczęściej stanowią problem. Rozregulowane, źle działające gruczoły mogą powodować, że zarówno mężczyzna jak i kobieta nie będą fizycznie w stanie doczekać się dziecka. Na szczęście obecna medycyna potrafi szybko diagnozować takie uchybienia i można je leczyć na wiele sposobów. W aptekach można zakupić leki, które będą regulować działanie gruczołów, a tym samym hormony wrócą do bezpiecznych norm. Niestety większość takich schorzeń wymaga przyjmowania leków do końca życia.

In vitro i inseminacja

Jeżeli jednak żadna z metod nie przynosi upragnionego efektu, by dalej nie tracić czasu, lekarze sięgają po nowoczesne rozwiązania. Pierwszym z nich jest inseminacja dopochwowa, która polega na wprowadzeniu nasienia za pomocą odpowiednich narzędzi do pochwy w okresie owulacji. Taki zabieg najczęściej stosuje się przy mało ruchliwych plemnikach lub słabym jakościowo nasieniu. Ostatecznością jest też in vitro, które potrafi podzielić ludzi. Zapłodnienie pozaustrojowe (w laboratorium) daje dużą skuteczność, ale i wiąże się z kosztami. Zasadniczym pytaniem jest to, które dotyczy sensu wykonywania monitoringu owulacji. Dostępne są przecież domowe testy do określania czy komórka jajowa się uwolniła (a wraz z nią hormony, które są wyznacznikiem). Można też obserwować temperaturę ciała czy śluz w pochwie. Jednakże w momencie, gdy powstają problemy ze wzrostem pęcherzyków lub ich pękaniem, lekarz po takim monitoringu owulacji może dopasować metody leczenia. Kiedy wspomagać farmakologicznie organizm kobiety oraz jaki typ leków zalecić – czy na wzrost pęcherzyków, endometrium czy zastrzyki hormonalne (lub tabletki) na pęknięcie pęcherzyka Graffa, by uwolnić komórkę jajową.