Badanie płodności – kiedy należy je wykonać oraz jaka jest jego cena?

Badanie płodności warto wykonać już w momencie starania się o dziecko. Taką diagnostykę mogą wykonywać nie tylko mężczyźni, ale również kobiety, jednakże sposób uzyskiwania wyników oraz ich interpretacja jest zupełnie inna. Poznaj metody oraz ceny!

Już po roku bezskutecznych starań mówi się o niepłodności. Ale by mieć 100% pewność, warto zawczasu wykonać odpowiednie badania płodności, które dadzą odpowiedź na nurtujące pytania, a także będą w stanie skierować do odpowiedniego lekarza, by wyleczyć problem.

Badanie płodności u mężczyzn

Jak się okazuje, badanie nasienia można wykonać nie tylko w klinikach leczenia niepłodności, ale i w domowych warunkach. Jednakże apteczne zestawy, które kosztują około 200 zł, pozwolą uzyskać odpowiedź dotyczącą liczebności (w skalach) plemników. Dopiero laboratoryjne badanie określi dokładną liczbę plemników, ich ruchliwość, budowę czy możliwe defekty. Podstawowe badanie kosztuje 100-150 złotych, natomiast rozszerzone tyle samo co apteczny zestaw. Dlaczego mężczyźni wybierają domowe zestawy diagnostyczne? Często z niewiedzy o cenie, wyobrażają sobie, że badanie nasienia jest bardzo kosztowe, jednakże cena często pozytywnie zaskakuje. Ponadto, wielu panów czuje krępacje, w końcu próbkę do analizy oddają w klinice leczenia niepłodności. Nie mogą „donieść” materiał pobrany w domu.

Badanie płodności u kobiety

U kobiet badanie płodności jest nieco bardziej skomplikowane, ponieważ problem może pojawić się w różnych źródłach. Dlatego lekarze na początek proponują monitoring owulacji pod obserwacją USG dopochwowego. W jednym cyklu kobieta przychodzi od 3 do 5 razy, aby sprawdzić czy pęcherzyki rosną, pękają (a tym samym, czy ma miejsce owulacja). Prywatnie taka wizyta jest płatna – za korzystanie z aparatury i konsultację medyczną. Koszt w dużych miastach wacha się – od 99 zł do 369 zł za jedną wizytę. Kolejnym badaniem jest diagnostyka laboratoryjna. Oddając krew, wykonuje się badanie o nazwie AMH, które określa rezerwę jajnikową – czyli to, ile komórek jajowych posiada kobieta – z każdym miesiącem jest ich coraz mniej. Koszt takiego badania – 150-200 złotych.